Online
KOZMETOLOJi DERGiSi

Sayı: 1, Cilt 1, Yıl: 2002



YAŞLANIYORSUNUZ; KIRIŞIKLIKLARINIZ VAR!

Öğr.Gr. Hasret ALTINTAŞ

İnsanın yaşı ilerledikçe fiziki yapısında istenmeyen bir çok değişiklikler meydana gelir. Bu olumsuz değişikliklerden ilk akla gelen ve en önemlisi cilt kırışıklıklarıdır.

Cilt kırışıklıklarının ilk gözlendiği yer şüphesiz deridir. Deri epidermis, dermis ve subkutis tabakalarından meydana gelmiştir.

Epidermisi (üst deri) destekleyen dermis (alt deri), jöleye benzeyen bir temel maddenin içinde birbirine girmiş lif demetlerinden oluşan kalın bir ağ tabakası içerir. Bu ağ tabaka içindeki lifler; bağ dokusunun hücrelerarası ana maddesini oluşturan mukopolisakkarit yapıda lifsel protein olan collagen lifler ve dokularda uzayabilme ve elastik kısalma özelliklerinden sorumlu doku proteini olan elastin liflerdir. Yaşlanma sürecinde, hücre yenilenmesinin yavaşlaması, bir takım sentezlerin yapılamaması gibi sebeplerle collagen ve elastin lifler parçalanmaya başlar, darbeler karşısında direnci azalır ve kırışıklık oluşmasına sebep olur.

Vücudun enerji ihtiyacının karşılanması, tamiri ve regülasyanu için; su, madeni tuzlar, proteinler, karbonhidratlar, yağlar ve vitaminlere ihtiyaç vardır. Vücutta olduğu gibi derinin yapısını koruyabilmesi için de su gereklidir. Vücudun %60 – 65’i sudur.

Vücudumuzdan buhar halinde akciğerlerden, idrar halinde böbreklerden, ter halinde derinden ve gaita halinde de kalın bağırsaklardan su atılır. Ayrıca insan vücudundaki kimyasal reaksiyonların çoğu su eriyiklerinde cereyan eder. Dokulardaki madde alışverişinin büyük kısmı suya bağlıdır.

Yumuşak ve esnek bir cilt için korneum tabakasının %10 su içermesi gerekir. Bu tabakanın kuruması ve su seviyesinin düşmesi esnekliğin kaybına neden olur. Korneum tabakasındaki nem miktarı havada bulunan nem ile de ilgilidir. Ortamdaki nem fazla olduğunda deri yüzeyindeki nem ayrılmaz, normal nemli bir ortamda su kaybı alt deri ve üst deri altından yüzeye su takviyesi ile dengelenir. Havadaki nem oranı az ise deri nem kaybını karşılayamaz ve kurumaya başlar. Ayrıca cilt yüzeyinde bulunan yağ tabakası, korneum tabakasının su kaybını engellemekte olup yağlılığın azalması ve yaşlanma döneminde bu tabakanın suyu tutabilme kapasitesi de düşer. Su kaybının artması ile cilt kurumaya, çatlamaya ve kırışmaya başlar.

Su kaybı ve liflerin bütünlüğünün kaybolması dışında deride kırışıklıkların meydana gelmesinde güneş ışınları da etkilidir. Bu ışınların en önemlisi olan ultraviyole ışınları, D vitamini sentezi, patojenleri öldürmek gibi yararlı etkilerinin yanı sıra; güneş yanığı, deri kanserlerine yol açması, deri yaşlanması sonucu oluşan cilt kırışıklıkları gibi zararlı etkilere de sahiptir.

Yukarıda kısaca sebeplerine değinilen cilt kırışıklarının oluşmasını engellemek ve geciktirmenin yanında meydana gelen kırışıklıkların azaltılması veya tamamen yok edilmesi için bir takım tedavi yöntemleri geliştirilmiştir.

AHA (Alfa – Hidroksit Asit) Meyve Asitleri: Doğal kaynaklardan elde edilen bir grup asitten oluşurlar. Meyveler önemli bir kaynaktır. Günümüzde kozmetik ürünlerde çok yer almaktadır. Kollagenin yapısını güçlendirir. Ciltte bulunan ince çizgi ve kırışıklıkların giderilmesi, cilt gerginliğinin sağlanması, cilt yüzeyindeki ölü dokuların uzaklaştırılması, yağlı ve akneli ciltlerde cilt koşullarının iyileştirilmesi gibi işlevleri vardır.

Kırışıklık Kremleri: Nemlendirici katkılıdır. İçeriklerinde plasenta proteinleri, minerallerinden ayrılmış su ve çözünebilir kollagen bulunur.

Collegen Maske: %100 saf çözünebilir kollagen içerir. Kuru haldeki kollagen maske yüze yerleştirilir. Ağız, burun ve göz çevresi açılır. Saf su yardımıyla yüze yerleştirilmiş olan maske ıslatılır, 20 dakika bekletilir. Bekleme süresince maske ıslatılır. Süre sonunda maske yüzden çıkartılır. Yüze nemlendirici sürülür.

İğneli Kırışık: Özel bir iğne yardımıyla elektrik akımı verilerek kırışık oluşmuş bölgede doku tahrip edilerek hücrelerin bu kısmı onarması sağlanır. Gün aşırı uygulanmalıdır. Bir seansı 20 dakikadır. Göz etrafındaki yumuşak dokuda uygulanmaz. En fazla alın ve ağız kenarında başarı sağlanır.

Kollagen Enjeksiyonu: Çöküntü şeklindeki kırışıklıkların ve yaraların kollagenle doldurulması işlemidir. Vücudun kollageni kabul etme kapasitesine göre 4 – 12 ayda bir yeni bir enjeksiyon gerekebilir. Uygulamaların sayısı kırışıklıkların miktarı ve derinliği ile bağlantılıdır.

Bunların dışında; lazer, lifting, yüksek frekans, lipozom ve çeşitli vitaminlerle de (Vitamin A, Vitamin C) kırışıklıkların giderilmesine yönelik uygulamalar yapılmaktadır. Botox aşısında son yılların popüler yaklaşımlarından biridir.

Şüphesiz normal bir yaşlanma sürecinde oluşan kırışıklıklar kaçınılmazdır. Fakat bunun yanında çeşitli etmenler (mimik, çevre koşulları, sigara, alkol vb.) sonucu oluşan veya oluşmakta olan kırışıklıkların etkisini azaltmak ve zamanı gelmeden yaşlı bir görünüm almamak için yapılabilecek çeşitli uygulamalar vardır.

Kırışıklık sorunlarında, önemli bir yaklaşımda koruyucu önlemlerdir. Özellikle bariyer kremleri kimyasal etmenlere, güneşten koruyucu krem losyonlarıda UV bazlı yaşlanmayı dolayısıyla kırışıklıkları önlemede çok önemli bir yer tutarlar. Nitekim son yıllarda gündüz kremlerinin neredeyse hepsi 15 ve üzeri güneşten koruyucu faktörler içermektedir.

Kırışıklıkları gidermek için yapılacak yanlış uygulamalar istenmeyen sonuçlar ortaya çıkarabilir. Bunun için öncelikle bir uzman yardımıyla kırışıklığın sebebinin belirlenmesi ve onun tavsiye edeceği uygulamaların yapılması yerinde olacaktır.

Ana Sayfa